ସମୁଦ୍ର ଭିତରେ ଚିନିର ଏକ ବଡ଼ ସୋର୍ସର ସନ୍ଧାନ। ସମୁଦ୍ର ଘାସ ଆକାରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଏହି ଉତ୍ସ, ସୁକ୍ରୋଜ୍ ଧାରଣ କରିଥାଏ । ରୋଷେଇ ଘରେ ଥିବା ଚିନିର ଏହା ହେଉଛି ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ। ସମୁଦ୍ରର ତଳ ଭାଗରେ ଥିବା ସମୁଦ୍ର ଘାସରେ 1.3 ନିୟୁତ ଟନ୍ ଚିନି ଭଣ୍ଡାର ଅଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ମଧୁରତା 32 ବିଲିୟନ କୋଲ୍ଡ ଡ୍ରିଙ୍କ୍ସର ମଧୁରତା ସହିତ ସମାନ । ଜର୍ମାନୀର ମ୍ୟାକ୍ସ ପ୍ଲାନ୍କ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ପାଇଁ ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଇକ୍ରୋବିଓଲୋଜିରେ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ଆବିଷ୍କାରରେ ଏହା ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଇକ୍ରୋବାୟୋଲୋଜିଷ୍ଟ ନିକୋଲ ଡୁବିଲିୟର୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫଟୋଗ୍ରାଫ୍ ସମୟରେ ସମୁଦ୍ର ଘାସ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ। ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀମାନେ ଅଣ୍ଡର ୱାଟର ସମୁଦ୍ର ଘାସରେ ମାସ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରୋମେଟ୍ରି କୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁମାନ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ଏହା ଦେଖାଗଲା ଯେ ହାରାହାରି ଆଲୋକରେ ଏହି ସମୁଦ୍ର ଘାସଗୁଡ଼ିକ ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ ପାଇଁ ସୁକ୍ରୋଜ୍ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଅପରାହ୍ନ କିମ୍ବା ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପରି ଅଧିକ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରେ ଏହି ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି | ତା’ପରେ ସେମାନେ ନିଜ ରାଇଜୋସାଇଫର୍ରେ ଅଧିକ ସୁକ୍ରୋଜ୍ ମୁକ୍ତ କରନ୍ତି ।
ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର କଥା, ଏହି ଯୋଗା ଯାଇଥିବା ଚିନି ଆଖପାଖ ପରିବେଶରେ ଥିବା ଅଣୁଜୀବ ଦ୍ୱାରା ଶୋଷିତ ହୁଏ ନାହିଁ । ଏହାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ, ସମୁଦ୍ର ଘାସ ଫେନୋଲିକ୍ ଯୌଗିକକୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଦ୍ଭିଦ ପରି ପଠାଇଥାଏ।ଆସନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବା ଯେ ନାଲି ମଦ, କଫି ଏବଂ ଫଳ ତଥା ପ୍ରକୃତିର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରୁ ମିଳିଥିବା ଏହି ରାସାୟନିକ ଯୌଗିକଗୁଡିକ ଆଣ୍ଟିମାଇକ୍ରୋବାୟଲ୍ ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ମାଇକ୍ରୋ ଅଣୁଜୀବର ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ କୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ମନ୍ଥର କରିଥାଏ।
ସାଗରସ୍ କାର୍ବନ୍ର 35 ଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶୋଷିଥାଏ । ସମୁଦ୍ର ଘାସର କାର୍ବନ କ୍ୟାପଚର କ୍ଷୟକୁ ଗଣନା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଜଣାପଡିଛି ଯେ ମାନବ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଜଳର ଗୁଣବତ୍ତା ଖରାପ ହେତୁ ସୁକ୍ରୋଜର ପରିମାଣ କମିଯାଉଛି। ତେଣୁ ନୀଳ କାର୍ବନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।